Warp

Star Trek

18.09.2012 . 17.38

Sneller dan het licht reizen kan

Goed nieuws voor wie de HSL nog lang niet snel genoeg vindt gaan. Volgens wetenschappers kan het best mogelijk worden om sneller dan het licht te reizen - en dat met de 'warp drive' uit Star Trek. 

Zoals elke Star Trek-fan weet, werd de warpaandrijving in 2063 uitgevonden door Zefram Cochrane. De motor stelde de mensheid in staat om de ruimte te gaan verkennen en contact te maken met buitenaards leven.

Klinkt voor de niet-Trekkie als futuristische Hollywoodonzin, maar het idee is nog niet eens zo gek, zei Harold White van de NASA op een symposium, waar Space.com over bericht. In 1994 bedacht de Mexicaan Miguel Alcubierre al hoe de warpaandrijving werkelijkheid zou kunnen worden, maar dat bleek in de praktijk onmogelijk omdat er een idiote hoeveelheid energie nodig zou zijn, evenveel als er schuilgaat in de hele planeet Jupiter.

Natuurkundigen zeggen nu dat er, met een paar aanpassingen, heel wat minder energie nodig is. En je zou maar liefst tien keer sneller dan de snelheid van het licht door de ruimte kunnen racen. Er zijn al wetenschappers in het laboratorium van het Johnson Space Center aan het experimenteren met een mini-versie van de warp drive.

Een kleine stap, geven ze toe, maar wel eentje die ervoor kan zorgen dat een reisje naar Mars net zoiets wordt als een rit van Amsterdam naar Brussel. Maar dan hopelijk zonder hogesnelheidstreinvertraging.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen