Au

Springlevend

26.09.2012 . 18.45

Drilpudding voelt gewoon pijn?

Wanneer leeft iets en wanneer is het dood? Deze vraag houdt wetenschappers al tijden bezig. Bij mensen wordt onder meer met een EEG-scan gecheckt of ze nog hersenactiviteit hebben, maar iemand er dood mee verklaren is lastig. Volgens een EEG is de gemiddelde drilpudding namelijk springlevend.

Een EEG meet de kleine elektrische signaaltjes die onze hersenen versturen. Een levenloze drilpudding zendt, net als mensen die uitrusten en hun ogen dicht hebben, alfagolfjes de wereld in. De golfjes van iemand die erg ziek is, lijken als twee druppels water op die van het glibberige dessert. Aangezien een 'lege' EEG-scan een van de voorwaarden is om iets of iemand als dood te bestempelen, is dat bij een drilpudding technisch gezien onmogelijk.

Gelukkig hebben artsen nog andere manieren om te controleren of iemand echt dood is, schrijft io9. Ze testen eerst of iemand overleden is aan de hand van lichamelijke reacties. Zo tikken ze de kaak van een patiënt aan, wordt gecontroleerd of de pupillen reageren op licht en kan ook wat water in de oren uitkomst bieden.

Daarna is het pas tijd voor de scans. Behalve een EEG kan er ook een MRI worden uitgevoerd om te kijken of er nog bloed door de hersenen stroomt. Vervolgens wordt de druk in de hersenen gemeten. Pas als alle testen negatief zijn, wordt iemand hersendood verklaard. Maar een methode die 100 procent nauwkeurig is, bestaat (nog) niet.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen