Onderzoek

Trouw als een hond

27.09.2012 . 17.34

Coyotes doen 't niet buiten de deur

Coyotes zijn echt zo trouw als honden. Wetenschappers van Ohio State University hebben ontdekt dat coyotestelletjes in Amerikaanse steden bij elkaar blijven tot de dood hen scheidt. Dat doen ze niet voor niets. Die eeuwige trouw helpt de coyotes om lekker veel puppy's te verwekken.

Een dikke tweehonderd coyotes werden zes jaar lang in de gaten gehouden. De dieren, die oorspronkelijk in woestijngebieden leven, werden nooit met meer dan één partner gespot en verder bleken de coyotes in geen geval hun voortplantingsmaatje te verlaten, behalve als hij of zij de pijp uit ging.

Volgens Science Daily is het niet zo dat de coyotes niet de kans krijgen om vreemd te gaan. Ze komen erg veel voor in steden als Chicago en lopen elkaar geregeld tegen het lijf. Bovendien is er altijd genoeg te eten. Bij andere hondachtigen, zoals vossen, zijn dat de perfecte omstandigheden voor losbandig seksueel gedrag.

Voor het voortbestaan van de soort is het heel goed nieuws. Als coyotevrouwtjes goed doorvoed zijn, kunnen ze van nature grotere nesten op de wereld zetten. Een trouwe partner om al die puppy's op te voeden is dus hartstikke welkom. "Zonder mannetje zou het niet eens lukken", zegt ecoloog Stan Gehrt.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen