Onderzoek

Huishouden

28.09.2012 . 19.39

Samen afwassen zorgt voor scheiding

Mannen die geen zin hebben om te helpen in het huishouden, krijgen een ideaal excuus in de schoot geworpen door een Noors onderzoek. Daaruit blijkt dat stellen die de klusjes in huis eerlijk verdelen, regelrecht aankoersen op een echtscheiding.

Het blijkt voor de relatie veel beter te zijn als de vrouw het hele huishouden voor haar rekening neemt. Bij echtparen die het samen doen, is het aantal echtscheidingen maar liefst 50 procent hoger.

De correlatie tussen beide gegevens is echter geen simpel verhaal van oorzaak en gevolg, zegt onderzoeker Thomas Hansen, co-auteur van de studie 'Gelijkheid in huis', tegen AFP. "Moderne stellen hebben ook een minder traditionele houding tegenover het huwelijk, dat voor hen minder heilig is."

In zulke gezinnen hebben vrouwen volgens hem meestal een hoger opleidingsniveau en een goed betaalde baan, waardoor ze financieel niet afhankelijk zijn van hun man. Ze redden zich makkelijker na een scheiding.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bij zeven van de tien stellen de vrouw het leeuwendeel van het huishouden doet. En, verrassender, dat de meesten dat eigenlijk wel prima vinden.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen