Huid

Laat los

28.09.2012 . 13.14

Slimme muis trekt vacht uit

In Afrika lopen twee muizensoorten rond die iets bijzonders kunnen. Als je ze vastpakt - of als andere dieren er hun tanden in zetten - laat een groot deel van hun huid los, zodat ze kunnen wegkomen. Die huid groeit even later weer aan, zonder littekens.

Volgens de onderzoekers die over deze ondersoorten van de Afrikaanse stekelmuis in het blad Nature schrijven, kunnen de muizen zich van maar liefst 60 procent van hun huid ontdoen.

Bijzonder is vooral dat de Acomys kempi en Acomys percivali, zoals de knagers heten, binnen een maand alles kunnen laten teruggroeien, compleet met haarzakjes, zweetklieren, kraakbeen en een vacht. Een gewone muis komt niet verder dan littekenweefsel dat je altijd blijft zien. Bij wijze van test ponsten de onderzoekers gaatjes in de oren van de muizen. Die groeiden naadloos dicht.

Het fenomeen is bekend bij bijvoorbeeld insecten en reptielen, maar is niet eerder waargenomen bij zoogdieren. De onderzoekers van de University of Florida gaan nu bekijken hoe het weefselherstel bij de muizen precies werkt en of het ook bij mensen zou kunnen. Dat zou vooral voor mensen met brandwonden goed nieuws zijn.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen