Rare gewoonte

Voelt als prestatie

02.10.2012 . 16.26

Nagelbijters zijn dwangneuroten

Mensen die op hun nagels bijten zijn niet goed bij hun hoofd. De manier waarop in de psychiatrie wordt gekeken naar nagelbijters en andere pathologische zelfplukkers is aan het veranderen.

Het zijn regelrechte dwangneuroten, valt te lezen in de nieuwste versie van een handleiding voor Amerikaanse zielenknijpers, die binnenkort uitkomt.

Het probleem van nagelbijters en mensen die de hele dag aan hun haar of huid zitten, werd jarenlang niet erg serieus genomen in de psychiatrie. Tot nu toe, want er blijken duidelijke overeenkomsten te zijn tussen nagelbijten en ander, ernstiger obsessief gedrag zoals het constant wassen van je handen. Zo is het allebei in de basis nuttig, maar doordat het gedrag constant wordt herhaald, kan het mensen op den duur in de weg gaan zitten.

Er is wel één groot verschil. "Bij een dwangneurose is het obsessieve gedrag echt heel erg ongewenst", zegt onderzoeker Carol Matthews tegen NPR. Patiënten willen hun handen helemaal niet wassen of constant checken of het fornuis wel echt uit is gezet. Er is sprake van angst. Ze zijn bang dat er iets heel erg verschrikkelijks gaat gebeuren als ze niet aan hun dwangneurose toegeven.

Veel nagelbijters vinden hun verslaving juist prettig, stelt Matthews, die veel ervaring heeft met mensen die niet van zichzelf kunnen afblijven. "Het voelt als een prestatie. Als je die nagel te pakken hebt, is dat lekker." Volgens de expert belonen nagelbijters zichzelf gewoon op een ietwat vreemde manier.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen