Geen gevaar

Hypoallergeen

04.10.2012 . 19.35

Koe geeft superveilige melk

Veel mensen verdragen melkproducten niet goed en krijgen er buikklachten van. Binnenkort is dat misschien verleden tijd, nu er in Nieuw-Zeeland een koe is gefokt die hypoallergene melk geeft. Dit betekent dat er geen bestanddelen in de melk zitten waar mensen allergische reacties van kunnen krijgen.

De ontdekking stond deze week in de nieuwste editie van New Scientist. Ongeveer anderhalf procent van alle baby’s is allergisch voor een bepaald melkeiwit, waardoor ze geen koeienmelk mogen hebben. Een team van wetenschappers ontwikkelde toen een gen, dat de productie van dat eiwit stillegde. Een cel die daarmee is behandeld, werd in de eicel van een koe aangebracht, waarna het dier drachtig werd.

De koe heeft een gezond kalf gekregen, al kwam de kleine gek genoeg zonder staart ter wereld. Het beestje kreeg hormonen om de melkproductie op gang te brengen, zodat gekeken kon worden wat het effect van het speciale gen was. Het betreffende eiwit zat in zijn geheel niet in de melk. Of de melk lekker is, weten de onderzoekers echter nog niet. Vanwege wetgeving mag het witte goedje nog niet worden geproefd. Nog even afwachten dus...

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen