Lekker zwart

Wetenschap verdeeld

05.10.2012 . 17.14

Van koffie word je blind

Als we onderzoekster Jae Hee Kang moeten geloven, kan koffie je blind maken. De cafeïne in het zwarte goud, vergroot de kans op glaucoom. Een ernstige oogaandoening. Je zorgen maken, is waarschijnlijk niet nodig. Collega-onderzoekers drinken er geen bakkie minder om.

Mensen die meer dan drie koppen koffie per dag naar binnen gieten, lopen extra risico om een bepaalde vorm van de ziekte, die ook wel groene staar heet, te krijgen. De cafeïne verhoogt de druk op je oogballen en daardoor kan het afvoersysteem van je ogen verstopt raken.

"Koffie drinken heeft voordelen voor de gezondheid, maar het kan ook tot glaucoom leiden, vooral bij mensen die er aanleg voor hebben", zegt onderzoekster Jae Hee Kang tegen Health Magazine. Vreemd genoeg werd er geen verband gevonden tussen glaucoom en andere caffeïnehoudende producten.

Sommige collega-wetenschappers vinden dat Kang veel te kort door de bocht gaat. Ze baseert zich op onbruikbare gegevens uit eerdere studies en statistisch gezien is de conclusie sowieso vrij onzinnig, stelt Alfred Sommer. Maar als je moeder glaucoom heeft, kun je misschien beter het zekere voor het onzekere nemen.

Bang om blind te worden? Dan kan je ook beter niet in je auto masturberen met een panty over je hoofd. Dat je het weet.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen