Alcoholisme

Bedankt, mam

07.10.2012 . 23.35

Zuipen leer je van je moeder

Als je moeder een drankorgel is, heb je een grotere kans om zelf ook als zuiplap te eindigen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

De denktank Demos pakte het onderzoek groots aan: ze hielden het drinkgedrag van 18.000 mensen 30 jaar lang in de gaten. Ze kwamen erachter dat tieners die al vroeg met drinken beginnen vooral worden beïnvloed door hun leeftijdgenoten, maar dat dertigers die nog steeds flink doorzuipen dat van hun moeder hebben geleerd.

Het drinkgedrag van de moeders werd op een schaal van een tot vier vastgsteld. Hoe dichter moederlief bij de vier zat, hoe vaker het drinkgedrag van hun kinderen boven de norm uitstak. En dat terwijl het alcoholgebruik van vaders geen enkel effect had, schrijft The Telegraph.

Volgens onderzoeker Jonathan Birdwell heeft dat twee redenen. Ten eerste drinken moeders vaak thuis, terwijl vaders hun biertje of whiskey meestal in de kroeg achterover slaan.

Ook is worden drinkende mannen door de samenleving een stuk meer geaccepteerd dan zwaar drinkende vrouwen. Een zuipende moeder maakt daardoor een grotere indruk op kinderen, die als ze ouder worden vervolgens zelf sneller naar de fles grijpen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen