Chocoprinsen

Slimmer door cacao?

12.10.2012 . 18.55

Veel chocola, veel Nobelprijzen

Nobelprijswinnaars zijn chocoprinsen. Echt waar. Hoe meer er van het bruine goedje in een land wordt gegeten, hoe meer Nobelprijswinnaars dat land voortbrengt. 

Dat staat in de New England Journal of Medicine, weet persbureau Reuters. In een onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen consumptie van chocolade en het aantal prijswinnaars. De Zwitsers lopen daarbij wereldwijd voorop, gevolgd door de Zweden en de Denen. In Zwitserland eet men gemiddeld 10,2 kilo kilo chocola per persoon. De VS, toch ook een land waar mensen gek zijn op een goede candybar, is een middenmoter. Volgens een onderzoeker moet een land 125 miljoen kilo chocolade verbruiken om één Nobelprijswinnaar voort te brengen.

Onderzoeker Franz Messerli vindt het zelf ook een beetje een raar verhaal. Maar de onderzoeksgegevens zijn betrouwbaar, zegt hij. Critici zeggen dat dit nieuwe onderzoek nergens op slaat. Chocola is een luxeproduct en in rijke landen waar mensen veel chocolade eten, wordt er meer wetenschap bedreven en is het aannemelijk dat er meer mensen een Nobelprijs winnen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen