Lijstje!

Nazi's voor de vrede

13.10.2012 . 11.41

EU niet de gekste Nobelprijswinnaar

Gefeliciteerd nog met je Nobelprijs voor de Vrede. De Europese Unie kreeg de prijs vrijdag uitgereikt en de EU dat zijn wij allemaal. Beetje gek om zo'n prijs te krijgen, maar we zullen hem wel hebben verdiend. Net als de Nazi die arische natuurkunde uitvond en de wetenschapper die gaatjes in schedels boorde. Faqt.nl zette de grootste missers op een rijtje. 

De Nazi
Philipp von Lenard won de Nobelprijs voor natuurkunde in 1905, hoewel toen al bekend was dat hij uitgesproken anti-joodse ideeën had. Later ging Von Lenard bij de nazipartij en ontwikkelde hij een ‘arische natuurkunde’. Hij werd een van de wetenschappelijke adviseurs van Hitler.

De gaatjesboorder
De oplossing die Antonio Egas Moniz had bedacht voor sommige mentale ziektes was eenvoudig. Je boort een gaatje in het hoofd van de patiënt en je haalt een stuk van zijn brein er uit. Klaar is Kees, en hij won er ook nog eens een Nobelprijs voor de Geneeskunde mee in 1949. Veel doktoren protesteerden, maar een eenmaal gegeven Nobelprijs, blijft gegeven.

De zwever
Het is niet dat Brian Josephson geen briljante man was. Aanvankelijk was hij een gerespecteerd natuurkundige die de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving in 1972. Later in zijn leven begon hij echter gek gedrag te vertonen. Hij geloofde in klassieke homeopathie en machines die energie uit niets konden opwekken. Vanwege zijn prijs dachten veel mensen dat hij gelijk had.

De racist
William Bradford Shockley is een van de uitvinders van de transistor. Hij kreeg er in 1956 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor. Alleen bleek hij ook veel na te denken over de menselijke rassen. Hij was overtuigd dat donkere mensen dommer waren dan blanken. Als hij daar zijn mond over had gehouden, was er niets aan de hand, alleen Shockley probeerde als een bezetene die theorie te bewijzen.

De oorlogshitsers
Le Duc Tho, Henry Kissinger, Yassir Arafat, Jitzhak Rabin en Simon Peres hebben allemaal een Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Alleen verdienden ze die wel? Al deze mannen hebben legers aangevoerd of terroristische organisaties geleid. Dat uitgerekend zij de prijs voor vrede kregen, is door veel mensen nooit begrepen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen