Tik tak

Einde van de mens

15.10.2012 . 18.05

We gaan er allemaal aan!

Over vijf jaar kan het weleens afgelopen zijn met alles en iedereen. De Britse viroloog professor John Oxford van het Queen Mary ziekenhuis waarschuwt dat een nog onbekend supervirus op de loer ligt, dat heel binnenkort vanuit Afrika of Azië via dieren op de mens overslaat.

De bolleboos vertelt in Jip en Janneke-taal hoe een uitbraak van zo'n killervirus ons de kop kan kosten. "We zijn allemaal met elkaar verbonden: we reizen door de lucht, over het land en over het water, en een virus zal daar misbruik van maken. Nog voor we het beestje een naam hebben gegeven, zal een groot deel van de wereldbevolking in zijn greep hebben."

In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn het niet de zwakken en oudjes die bij een uitbraak het hoekje omgaan, maar juist jongeren en mensen die blaken van gezondheid. "Hun afweersysteem werkt eigenlijk te goed. Het zal zo hard gaan vechten tegen de nieuwe ziekte dat de patiënten doodgaan van uitputting", zegt Oxford in Daily Mail. De uitbraken van Sars, de vogelgriep en de Mexicaanse griep noemt Oxford voortekenen voor wat ons te wachten staat.

"Het lullige van virussen is dat ze telkens opnieuw met ons in gevecht gaan. Steeds als wij gewonnen hebben, komt er weer een nieuwe aanval. Andersom hoeft een virus maar één keer van ons te winnen en het is einde oefening."

Daar zijn we mooi klaar mee dan. En vooral doodzonde dat we er nooit zo uit zullen zien.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen