Groene vingers

Ze zijn intelligent

16.10.2012 . 08.30

'Plant kan tot twee tellen'

Slecht nieuws voor vegetariërs die geen vlees eten omdat ze het zielig vinden voor de beesten: planten hebben ook gevoel. Hoogleraar plantwetenschappen Stefano Mancuso pleit in het wetenschappelijke tijdschrift Kijk zelfs voor rechten voor planten. Hij denkt dat dat uiteindelijk beter is voor iedereen, ook voor mensen.

Kijk spreekt Mancuso op zijn universiteit in Florence, waar hij onderzoek doet naar het gedrag van planten. Ja, planten. Ze mogen dan wel niet op mensen lijken, maar hebben wel bewustzijn en kunnen zelfs communiceren.

De wetenschapper geeft als voorbeeld een acaciaboom. Wanneer een giraffe aan de bladeren komt knabbelen, maakt de boom tannine aan - een giftige bittere stof die beesten niet graag eten - én ethyleen, dat acacia’s in de buurt, waarschuwt voor gevaar. Die maken dan ook tannine aan waardoor ze onaantrekkelijk worden voor hongerige beesten.

Intelligente planten

En sommige planten kunnen ook echt dingen, rekenen bijvoorbeeld. De venusvliegenvanger – een vleesetende plant – kan volgens de wetenschapper in ieder geval tot twee tellen. Manusco legt uit: “Tussen het blad zitten een paar voelhaartjes. Als een vlieg een haartje raakt, gebeurt er niets. Maar als hij binnen een minuut nog een haartje raakt, klapt het blad dicht. De plant kan dus tot twee tellen en heeft een geheugen van een minuut.”

Andere planten kunnen zelfs echt iets leren. Het kruidje-roer-mij-niet beschermt zichzelf tegen insecten door zich dicht te vouwen als hij wordt aangeraakt of valt. Maar wanneer je de plant om de paar minuten aanraakt of laat vallen, houdt íe daarmee op. 

Zintuigen

Mensen hebben minder met planten dan met dieren omdat ze zichzelf er niet in herkennen. Ze hebben geen gezichten en lijven, maar ze hebben volgens de wetenschapper wel meer zintuigen dan een dier: “Dieren kunnen wegrennen als er gevaar is, planten niet. Ze kunnen dus alleen overleven door goede zintuigen te ontwikkelen. Elke wortelpunt kan minstens twintig verschillende parameters waarnemen, zoals temperatuur, licht, zwaartekracht, elektrische velden, magnetische velden, zware metalen, nitraat. Mensen kunnen geen velden waarnemen en geen chemicaliën.”

Manusco’s onderzoekt planten door ze te vergiftigen, te laten verdrogen of in een centrifuge te zetten. Best heftig als je gelooft dat planten ook een soort van bewustzijn hebben. Het zou hem dan ook niet verbazen als planten straks, net als dieren, rechten krijgen: “Ik werk al dertig jaar met planten, ik vind ze geweldig. Waarom zouden we ze niet bepaalde rechten geven? Volgens mij is dat uiteindelijk ook voor mensen beter.”

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen