Onderzoek

Brein veranderd

16.10.2012 . 16.55

Moeders minder high van coke

Amerikaanse wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat moeders een stuk minder high worden van cocaïne dan vrouwen die nog nooit een kind hebben gebaard.

Ze voerden ratten coke en keken wat er gebeurde. De hersenen van rattenmoeders reageren anders op cocaïne dan die van vrouwtjes die zich niet hebben voortgeplant. Moeders maakten na cokegebruik namelijk minder dopamine aan, wat betekent dat ze minder van de drug genieten.

Opvallend was verder dat rattenmama's die waren blootgesteld aan flink wat stress, weinig zin hadden om hun best te doen voor een bergje wit poeder. Maar als de drug voor hun neus lag en ze er geen moeite voor hoefden te doen, gingen de mama's just sneller aan coke.

Uit het onderzoek blijkt dus, dat hersenen van moeders anders reageren op de drug. "We begrijpen nog niet hoe dat precies werkt, maar het lijkt er in ieder geval op dat het beloningssysteem in de hersenen verandert door het moederschap", zegt wetenschapper Jennifer Cummings volgens Science Daily.

Of menselijke moeders voortaan ook zonder gevolgen aan cocaïne kunnen, wordt niet vermeld. Voor de zekerheid nog maar even rustig aan doen, dus.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen