Onderzoek

Psychische ellende

17.10.2012 . 08.47

Kunstenaars zijn vaker depressief

De lijn tussen genialiteit en gekte is dunner dan gedacht. Creatieve mensen hebben vaker last van psychische stoornissen als schizofrenie, blijkt uit een Zweeds onderzoek.

Onderzoekers aan het Karolinska Institutet in Stockholm kwamen er vorig jaar al achter dat families waarin bipolaire stoornissen en schizofrenie voorkomen, veel vaker kunstenaars en wetenschappers voortbrengen. De resultaten van dat onderzoek zijn nu gebruikt voor een nieuw onderzoek, waarin nog meer gezinnen en psychiatrische ziektes in overweging zijn genomen.

Wat blijkt: bepaalde psychische stoornissen komen vaker voor bij kunstenaars en wetenschappers. Daaronder vallen ook dansers, schrijvers en fotografen. Schrijvers hebben bijvoorbeeld vaker last van schizofrenie, depressieve gedachten, verslavingsproblemen en angststoornissen. Ook plegen ze veel vaker zelfmoord dan gemiddeld, schrijft Livescience.

Deze kennis kan helpen bij het behandelen van psychische stoornissen, volgens onderzoeker Simon Kyaga. Als een schrijver beter schrijft door zijn schizofrenie, moet die ziekte dan wel behandeld worden? Kyaga vindt dat dokters best in gesprek kunnen gaan met hun patiënten, in plaats van in hun eentje te besluiten wat het beste is.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen