Onderzoek

Alcohol veel erger

17.10.2012 . 13.51

Roken is heus niet zo slecht

Zuiplappen lopen een groter risico op een vroege dood dan verstokte rokers. Een beetje alcoholist is gemiddeld 20 jaar korter op de aarde en vooral vrouwen lopen gevaar als ze dagelijks katjelam zijn.

Duitse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om harde bewijzen op tafel te krijgen over het verband tussen extreem alcoholgebruik en de dood. Maar een oplossing voor drankorgels lijkt, los van het afkicken, nog ver weg. "We willen dolgraag onderzoeken hoe we het lichaam van een alcholist kunnen bijsturen, maar daarvoor moeten we mensen in naam der wetenschap dronken voeren. Dat mag helemaal niet," zegt Ulrich John van de medische universiteit van Greifswald in Daily Mail. Wat ze wel te weten zijn gekomen, is dat het sterftecijfer bij alcoholverslaafde vrouwen 4,6 keer hoger ligt dan gemiddeld.

Dat extreem veel drinken slechter is dan consequent roken, is ook nieuw. Maar daarvoor heeft John wel een 'simpele' verklaring: "Roken veroorzaakt doorgaans kanker, maar die ziekte duikt pas op een wat latere leeftijd op. Rokers worden daardoor automatisch ouder dan drinkers, want de schadelijke effecten van alcoholisme merk je veel eerder in je leven. Bovendien zorgt veel drinken vaak voor een waslijst aan andere slechte gewoontes, denk aan te weinig eten, te vet eten en roken."

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen