Dementie

Elisabeth Báthory

18.10.2012 . 10.30

'Jong bloed gaat ouderdom tegen'

Ben je bijna 28 of zelfs al ouder, vrees niet: er is een medicijn tegen ouderdom. Neurowetenschappers van de Amerikaanse Stanford University hebben ontdekt, dat het injecteren van jong bloed je hersenen kan verjongen.

De onderzoekers injecteerden de hersenen van oude muizen met bloed van jonge muizen. Het bloed keerde de effecten van ouderdom bij de dieren om, zodat ze bijvoorbeeld dingen beter konden onthouden en net zo goed informatie verwerkten als jonge beestjes.

Volgens wetenschapper Saul Villeda kan het onderzoek straks gebruikt worden om bijvoorbeeld dementie tegen te gaan. “Ik denk meer en meer dat jong bloed echt effect kan hebben om mensen. Dat was drie jaar geleden nog wel anders.”

Jonge maagden

Tijdens het onderzoek zag Villeda en zijn team het aantal stamcellen in de hersenen toenemen. Ook maakten hersencellen twintig procent meer contact. “Als je ouder wordt, is er minder contact tussen die cellen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je geheugen steeds minder wordt.” Dat proces wordt door het verse bloed tegengegaan.

Eigenlijk is het idee niet nieuw: volgens Guardian injecteerde de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il zich met het bloed van jonge maagden.

De Hongaarse gravin Elisabeth Báthory moordde hele families uit omdat ze dacht dat het baden in het bloed van jonge maagden haar de eeuwige jeugd gaf. Zij staat nog steeds in het Guinness Book of Records als moordenares met de meeste doden op haar geweten.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen