Poep als airco

7 graden koeler

25.10.2012 . 13.16

Scarabees zijn echte strontkevers

Scarabees - je weet wel, van die leuke mestkevertjes - zijn echte poepliefhebbers. Dat is ook niets nieuws, want de oude Egyptenaren wisten allang dat de iconische kevers kak eten. Maar dat de beestjes de strontkeutels ook gebruiken als een rijdende airco, is wel nieuw. En ook een beetje raar.

Tot nu toe had niemand een verklaring waarom de mestkevers de hele dag bovenop een drol bivakkeren en de poep voortdurend vooruit rollen. Na een experiment met thermische camera's heeft dierenexpert Jochen Smolka ontdekt dat de scarabees de poep als airco gebruiken.

Saharazand is op een zonnige dag zo'n 60 graden en dat is de beestjes net iets te heet onder de voeten. Als de scarabees boven op hun poep gaan zitten, koelen hun pootjes binnen tien seconden 7 graden af. 

Eén van de collega's van Smolka vertelt bij Discovery dat de scarabees nog een handigheidje hebben: "Dat ze hun poepkeutels door het zand rollen in plaats van trekken, komt ook door de hitte. Door het balletje over het zand te duwen, koelt de poep een klein beetje af voordat ze er met hun pootjes overheen gaan."

De kever duwt overigens niet alleen z'n eigen poep vooruit. Hij doet het ook met de uitwerpselen van andere dieren.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen