Hellup!

Onderzoek

30.10.2012 . 10.33

Alzheimer door snoep en junkfood?!

Alzheimer wordt een steeds groter probleem. Aan de ene kant voor de patiënten zelf, aan de andere kant voor de staatskas. Het lullige is dat niemand echt weet hoe de ziekte wordt veroorzaakt, maar wetenschappers denken nu toch een aanleiding gevonden te hebben.

De ziekte die dementie veroorzaakt, zou weleens verband kunnen hebben met type 2-diabetes, ofwel: suikerziekte. Snoep, junkfood en andere troep zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel veel te hoog wordt. Het was al bekend dat dit kan zorgen voor afstervende ledematen en blindheid, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat het ook de hersenen aantast. Na het eten van zoetigheid, zorgt de insuline in je lichaam dat suiker wordt omgezet in vet en waar nodig wordt opgeslagen, maar als de opslagplaatsen vol raken moet je lichaam nog meer insuline aanmaken met het risico dat je lijf resistent wordt voor insuline. Als dat gebeurt, gaat het al snel slechter met je brein. Voor de hersenen cruciale hormonen worden niet meer aangemaakt en het wordt steeds moeilijker om dingen te onthouden.

Diabetesmedicijn

Amerikaanse, Britse en Australische wetenschappers hebben het afgelopen jaar meerdere onderzoeken naar het verband tussen suiker en Alzheimer gedaan en steeds weer kwam hetzelfde resultaat uit de onderzoeken. Je zou denken dat dat een oplossing makkelijk maakt en dat medicijnen tegen diabetes ook zouden moeten werken tegen Alzheimer, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te liggen. "We hebben diabetesmedicijnen uitgetest op Alzheimerpatiënten, maar helaas zonder effect," zegt dokter Callum Sutherland van de universiteit van Dundee tegen Daily Mail.

Een nieuw medicijn met de geheimzinnige naam GLP-1 schijnt wel te werken, maar Sutherland voegt eraan toe dat het nog veel beter is om je lichaam gewoon niet helemaal vol te duwen met zoete troep.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen