Haren

En nu echt

31.10.2012 . 19.57

Hoera! De Yeti bestaat tóch. Toch?

Eens in de zoveel tijd wordt het bestaan van de verschrikkelijke sneeuwman (Yeti voor intimi) bewezen. Maar nu is het écht zo. Heus waar. Een Russische wetenschapper heeft een doorbraak bereikt met behulp van een pluk haar. Eureka!

Yeti-jagers denken dat het dna van het manbeest minder dan 1 procent verschilt van dat van een mens. Maar dat is nooit bewezen, tot nu. Na drie tests op haren die werden gevonden in een grot in Siberië is er ein-de-lijk duidelijkheid.

''We hadden tien haarmonsters en hebben geconcludeerd dat ze afkomstig zijn van een zoogdier, maar niet van een mens of van een dier dat daar in de omgeving leeft'', aldus professor Valentin Sapunov. Conclusie: dan moet het wel van een yeti afkomstig zijn. Logisch.

Maar De Siberian Times ruikt een hoax volgens News.com.au. Zeker omdat Yeti-aanhanger dr. Igor Birtsev zelf twijfelt aan de onderzoeksresultaten. Hij weet niet zeker of de dna-test daadwerkelijk zijn gelukt, en ook niet of de haren met andere monsters zijn vergeleken.

Dat een grote bookmaker een weddenschap heeft lopen over de yeti draagt ook niet bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Wie heeft gegokt dat het bestaan van de sneeuwman in 2012 wordt bewezen, kan flink wat geld verdienen. En buiten dat; het 'bewijs' kwam naar buiten op Halloween. Toeval?

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen