ISS

Kliederboel

01.11.2012 . 08.50

Mensen maken echt overal zooi

Maar echt overal. Zelfs in de ruimte. Het internationale ruimtestation ISS heeft in de nacht van woensdag op donderdag een onverwachte uitwijkmanoeuvre moeten maken om ruimteafval te ontwijken.

De bemanning zette daartoe de straalaandrijving even aan van een Russisch ruimtevrachtschip dat woensdag aan het station was vastgekoppeld.

Dat heeft het Russische persbureau Interfax laten weten. Het was niet de eerste keer dat het ruimtestation een uitwijkmanoeuvre moest maken. In dit geval ging het om overblijfselen van een Amerikaanse satelliet. Op dit moment zitten drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner in het station, dat op een hoogte van 405 tot 429 kilometer in een baan om de aarde vliegt.

Kunstmaan

"Hoeveel ruimteafval kan er zijn?!" vraag je je misschien af. Nou, in de loop van de jaren, hebben we met z'n allen best wat dingen de dampkring uitgelanceerd, dat daar is blijven hangen.

"Het kan variëren van verfschilfertjes of metaaldeeltjes, tot niet meer benodigde dekseltjes van satellietinstrumenten, boutjes of veertjes, tot een complete afgedankte kunstmaan of een rakettrap", volgens Wikipedia. En daar weten ze alles.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen